Hercegbosanska županija provela projekte u vrijednosti 3.3 miliona KM

U sklopu Konferencije EU projekti koja će se održati 14.9.2018. u Mostaru u organizaciji Apriori BH, Ureda vlade ŽZH za europske integracije i Vlade Hercegovačko – neretvanske županije razgovarali smo s Ivanom Mišković, IPA II koordinatoricom u Vladi Hercegbosanske županije koja je uzela učešće u panel diskusiji zajedno s predstavnicama lokalnih i regionalnih razvojnih agencija u BiH.

  • Hercegbosanska županija povukla je 3.3 miliona KM iz fondova EU

Hercegbosanska županija je područje koje se danas susreće s brojnim problemima, koliko ste aktivni u pripremi i provedbi razvojnih projekata?

Hercegbosanska županija se 2009. godine uključila u prijavu projekata putem Programa za jugoistočnu Europu – SEE, te je u 2010. godini započela provedbu prvog projekta financiranog iz SEE Programa. Do sada je u Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije provedeno 6 projekata ukupne vrijednosti preko 2.758.000 KM financiranih iz Programa transnacionalne suradnje: SEE, IPA Adriatic i HORIZON 2020. Ministarstvo znanosti, obrazovanja, kulture i sporta Hercegbosanske županije je zajedno sa ŠGD Hercegbosanskim šumama i prekograničnim partnerima provelo projekt vrijednosti 550.000 KM.

  • Koji su najveći izazovi s kojima se suočavate vezano uz pripremu i provedbu EU projekata?

Strategijom razvoja Hercegbosanske županije 2016 – 2020 planirano je 208 razvojnih projekata/aktivnosti, istakla je Ivana Mišković. Do sada smo se kroz rad susretali s izazovom zadržavanja postojećih djelatnika koji imaju iskustvo u provedbi EU financiranih projekata. Unutar županijske uprave nedovoljno su razvijeni kapaciteti za pripremu, praćenje i provedbu razvojnih projekata i kvalitetnih projektnih prijedloga. Ne postoji tehnička dokumentacija za infrastrukturne projekte i nije u cijelosti uspostavljen sustav za praćenje i ocjenu realizacije integrirane Strategije razvoja kao ključnog razvojnog dokumenta Županije.

  • Koji su rezultati provedenih EU projekata u Hercegbosanskoj županiji?

Uz značajna financijska sredstva od preko 3.3 miliona KM kroz projekte je dobivena vrlo bitna dodana vrijednost, prvenstveno u izgradnji i jačanju ljudskih kapaciteta za prijavu i provedbu EU financiranih projekata. Značajna sredstva iz EU projekata otišla su za razvoj lokalne infrastrukture. Na kraju je Mišković dodala kako se kroz provedene projekte podigla svijest o vrijednosti i značaju financiranja Europske unije u projekte lokalnog razvoja te se promovirala Europska unija i njezine vrijednosti u Hercegbosanskoj županiji i Bosni i Hercegovini.

Intervju pripremila:
Stanislava Borovac, blogerica Hodopisi & Slikopisi