Konferencija EU Projekti okupila je struku i donijela važne informacije – intervju s Nevenkom Hercegom

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, ujedno i član AIE, o realiziranim EU projektima, turističkim potencijalima Županije i budućnosti BiH u procesu EU integracija. Osvrnuo se i na održanu konferenciju EU Projekti koju je podržao pokroviteljstvom.

  • HNŽ sve je prisutnija u procesu EU integracija u BiH. Na koje sve načine ste se uključili u ove iznimno bitne procese?

Kao član Kolegija za europske integracije, najvišeg političkog tijela u sustavu koordinacije procesa EU integracija, osobno sam uključen u procese u smislu donošenja najbitnijih odluka kako bi sustav funkcionirao na najkvalitetniji mogući način.

Vlada HNŽ uspješno je, i u zadanim rokovima, provela sve aktivnosti vezane za davanje odgovora na Upitnik Europske komisije. Poduzimaju se sve radnje kako bi se na isti način odgovorilo na dodatne izazove koji pred nama stoje, a vezano za dodatna pitanja koja je BiH dobila.

 

  • Zamjetno je sudjelovanje HNŽ na brojnim EU projektima. Koji su to projekti i kakvi su Vam daljnji planovi?

Tijekom mog mandata, uspješno su nastavljeni i implementirani projekti IPA Jadranskog programa – AdriGov, HOLISTIC i KEPASS, ali i aplicirani i provedeni novi kao što su CapRadNet i BLUESKILLS. Vladinom potporom omogućen je i završetak projekta Međunarodne zračne luke Mostar ADRISTARTER i Općine Ravno „Bicikliranjem kroz povijest  – Revitalizacija stare uskotračne pruge -Ćiro“.

Također, u sklopu tzv. trilateralnog IPA programa RH-BiH-CG, Vlada putem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva gospodarstva, sudjeluje u projektima PESCAR kojem je cilj smanjenje štetnih utjecaja na ljudsko zdravlje i okoliš koje nastaje zbog prekomjerne i česte nepotrebne primjene pesticida i BACAR u sklopu kojega je, uz ostalo, nedavno otvoren Centar za potporu klasterima na Buni.

Osobitu pozornost dali smo prekograničnoj suradnji, intenzivirali kontakte i zajednički rad sa susjednim županijama u Republici Hrvatskoj, ali i drugim regijama u Jadranskom području.

 

  • Osigurava li Vaša pozicija člana Izvršnog odbora Jadransko – jonske EU regije (AIE) bolje korištenje EU fondova? Na koji način suradnja sa susjednim regijama i županijama izravno utječe na razvitak HNŽ?

Pozicija člana Izvršnog odbora AIE-a ne znači apriori bolje korištenje EU fondova, ali donosi mogućnost lakšeg i bržeg pristupa informacijama, dobrim projektnim idejama drugih… Sudjelujući u radu AIE-a u prigodi sam razmjenjivati iskustva, stjecati nova znanja, ali i predstavljati  naše mogućnosti i potencijale. Naša je prednost blizine hrvatskih županija, posebice Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije, s kojima smo već uspostavili partnerske odnose i imamo odličnu suradnju na već nekoliko zajedničkih projekata.

Naši turistički potencijali razlog su više za dobru suradnju s tim županijama, jer zajednički možemo stvoriti kvalitetniji i bolji turistički proizvod koji će lakše pronaći kupca na zahtjevnom turističkom tržištu.

 

  • Pokrovitelj ste Konferencije „Korištenje EU fondova u kontekstu nove Strategije EU za Zapadni Balkan“ koja je održana u Mostaru. Što Vas je na to motiviralo?

Vlada HNŽ snažno podupire organiziranje brojnih manifestacija, simpozija i seminara koji se održavaju na prostoru cijele Županije.

Sa zadovoljstvom smo prihvatili i pokroviteljstvo nad Konferencijom o korištenju EU fondova svjesni kako je potrebno još snažnije promovirati mogućnosti koje se HNŽ nude kroz različite dostupne EU fondove.

Konferencija EU Projekti okupila je brojne stručnjake iz područja EU Programa i držim kako će svi sudionici biti obogaćeni novim saznanjima koja će upotrijebiti na dobrobit institucije ili poduzeća u kojem rade, te cijelog našeg društva.