Milan Šolaja

Životopis

Milan Šolaja

Direktor Vojvodina ICT Klastera

Od 2010. godine na čelu je ICT klastera iz Vojvodine, sa sjedištem u Novom Sadu, glavnom gradu pokrajine Vojvodine. Koristi svoje iskustvo u upravljanju međunarodnim projektima i znanju srpskog sektora informacijske tehnologije kako bi pomogao pretvoriti ovu asocijaciju u najjači srpski klaster do danas.
Šolaja je dr. sc. u menadžmentu s naglaskom na informacijske tehnologije te je član Srbijanskog sektorskog vijeća za ICT. Jedan je od najglasnijih srpskih lobista za ICT sektor s ciljem da ICT industriju stavi u središte pažnje javnosti. Podiže svijest o kapacitetima i mogućnostima ICT industrije koja može značiti preporod gospodarstva.

Prethodna radna iskustva vezana su uz savjetovanje investitora, financijsku stručnost i upravljanje međunarodnim razvojnim projektima s naglaskom na informacijske tehnologije.

NA KONFERENCIJI ĆE PREDSTAVITI USPJEŠAN EU PROJEKT

KATANA biznis akcelerator finansiran je od strane Evropske komisije, kroz Horizon2020 program. Ciljna grupa su startapi, mala i srednja preduzeća agro sektor, IKT sektor i nove rastuće industrije. Projekat je započet 1.07.2016. i trajat će 30 mjeseci tijekom kojih će osigurati pristup znanju, tehnologijama, kapitalu i tržištima, kako bi preduzeća i kompanije kreirali i/ili ojačali svoju ponudu u domenu poljoprivrede i novih tehnologija, ali i ostvarili prisustvo na globalnom tržištu. Osnovni fokus tima koji stoji iza KATANA projekta jeste potenciranje timskog pristupa koji se ogleda u međusektorskom i međunarodnom povezivanju zainteresovanih aplikanata, a sve u cilju uspješnijeg tržišnog pozicioniranja inovativnih proizvoda i usluga koje će finansirati KATANA biznis akcelerator.

PROČITAJTE INTERVJU S MILAN ŠOLAJA

Kontakt

Vojvodina ICT Cluster
Vojvođanskih brigada 28. 21000 Novi Sad, Srbija
Milan Šolaja, Izvršni direktor
milan.solaja@vojvodinaictcluster.org
https://vojvodinaictcluster.org