REDAH je proveo projekte vrijednosti 23 miliona eura iz EU i međunarodnih fondova

U sklopu Konferencije EU projekti koja će se održati 14.9.2018. u Mostaru u organizaciji Apriori BH, Ureda vlade ŽZH za europske integracije i Vlade Hercegovačko – neretvanske županije razgovarali smo s Mirnom Jelčić, direktoricom  REDAH – Razvojne agencije za Hercegovinu. REDAH je do sada proveo projekte vrijednosti 23 milijuna eura koji su financirani iz sredstava EU programa i drugih međunarodnih organizacija.

  • Koji su najveći izazovi vezano uz pripremu i provedbu EU projekata?

Kapaciteti institucija i organizacija za provedbu projekata su ograničeni. Na razini općina projektni timovi ili ne postoje ili nisu dovoljno dobro organizirani, projekt manageri nemaju dovoljno znanja ili dovoljno podrške. Općine koje su rano prepoznale potrebu i korist izgradnje kapaciteta za razvoj već osnivaju lokalne razvojne agencije ili odjele specijalizirane za razvojne projekte.

Dijeljenje informacija, umrežavanje, prenošenje rezultata projekata i dijeljenje znanja još je jedan izazov s kojim se susrećemo, dodala je Jelčić. U Hercegovini se implementira veliki broj različitih projekata, ali su rezultati i ciljevi nedovoljno promovirani te nisu uvijek dosegli onaj nivo vidljivosti koji zaslužuju. Rješenja i rezultati uspješnih projekata mogu se iskoristiti u drugim sredinama kao uspješni modeli. Potrebno je kreirati sustav razmjene informacija, te intenzivirati susrete i partnerstva.

Najvažniji izazov je neefikasan sustav podrške implementaciji projekata u našem sustavu. Način na koji EU fondovi financiraju projekte u BiH nalaže izgradnju sustava podrške unutar naše zemlje. Svi se projekti moraju sufinancirati, ali nerijetko i predfinancirati aktivnosti do povrata sredstava. Proces provjere partnera i projekta u EU programima je strog i detaljan, jer će se nakon tog procesa partneru prepustiti upravljanje sredstvima EU za implementaciju aktivnosti. U našem sustavu još uvijek ne postoji podrška prema kriteriju projekta, nego skoro isključivo prema prirodi organizacije.

  • Možete li reći koji su rezultati provedenih EU projekata u Vašoj lokalnoj zajednici/području koje pokrivate?

Ponosni smo s projektima čiji su rezultati osnova za daljnji razvoj. Kroz projekt CREDO koji je za cilj imao povećanje konkurentnosti SME sektora osnovan je klaster turizma i postavljena osnova za osnivanje još 4 klastera: plastika, ICT, sir i metal te je zaposleno 180 ljudi. Projekt Ćiro revitalizirao je uskotračna prugu koja je danas jedna od najljepših europskih biciklističkih staza. Kroz projekt IRENE koji je trenutno u provedbi mijenja se javna rasvjeta u općinama Neum i Jablanica i podiže se svijest o zaštiti okoliša. Raspon tema i područja na kojima je REDAH radio je širok a utjecaj i rezultati postignuti kroz projekte su značajni kao osnova za daljnji razvoj, ostvarena predispozicija ili konačan cilj. Naredni period posvetit ćemo se izgradnji razvojnih timova u općinama, dajući im podršku, znanje i iskustvo, sustavno i organizirano, povezujući ih s ciljem pronalaska zajedničkih dobrih razvojnih rješenja.

Konferencija EU projekti »Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan« na kojoj će Mirna Jelčić uzeti učešće u panel diiskusiji zajedno s predstavnicama razvojnih agencija iz BiH održat će se u petak 14.09.2018. u Mostaru u organizaciji Apriori BH – Agencije za profesionalno usavršavanje, Ureda Vlade ŽZH za europske integracije i Vlade Hercegovačko neretvanske županije

Dodatne informacije i prijave na Konferenciju EU projekti pročitajte na web-stranici www.euprojekti.apriori.ba